İçindekiler ✓
Geçtiğimiz günlerde İzmir de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından yaşam üçgeni nasıl oluşturulur sorusu çoğu kişinin merak konusu oldu.
Depremin bizi ne zaman ve ne şekilde yakalayacağını bilemediğimiz için yaşam üçgeni herkesin bilmesi gereken bir önlemdir.
Ufacık bilgilerle kendimizi ve sevdiklerimizin hayatını koruyabileceğimiz yaşam üçgeni hakkında bilmemiz gereken bilgileri sizler için oluşturduk.
Yaşam Üçgeni Nedir ?
Deprem olma olasılığına karşın evlerimizin içinde hayatta kalmamızı sağlayacak, içine sığabileceğimiz büyüklükteki boşluklara yaşam üçgeni adı verilir. Yaşam üçgenini, deprem esnasında uygulayabilirsek eğer enkazın altından sağ olarak çıkmamızı sağlayan en büyük önlem olacaktır.
Yaşam Üçgeni Nasıl Oluşturulur ?
Deprem esnasında bina içindeyseniz eğer kesinlikle panik yapmamaya çalışın. Devrilme olasılığı yüksek, sabitlenmemiş eşyalarda ( dolap, pencere, raf vb.) uzak durulmalı.
Fırsat bulabilirseniz yanınıza cep telefonu, az bir miktar bile olsa su ve ses çıkarabilmeniz için düdük benzeri bir alet bulundurmalısınız. Alacağınız en küçük önlemler arama kurtarma ekipleri tarafından mümkün olan en hızlı şekilde bulunmanızı sağlayacaktır..
En az bir tarafınızı yükseltide kalacak şekilde olması yaşam üçgeninin en önemli şartıdır, çünkü oksijen girişi ve vücudunuzun yukarıdan uygulanacak baskılara dayanabilmesi gerekiyor. Yaşam üçgenini binanın dış duvarlarına en yakın bölgeyi seçerek oluşturmalıyız.
Dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi korunmanıza yardımcı olacak eşyaların hemen yanına, sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına çömelerek hayat üçgeni oluşturmalısınız. Koruyucu bir malzeme (yastık, kitap vb.) yardımıyla baş iki el arasına alınarak korunmalıdır. Fırsat bulunursa üçgene girerken battaniye ya da çarşaf gibi bir eşya ile vücudunuzun açık kalan bölgelerini kapatmalıyız. Bu işlem sarsıntıda gerçekleşecek patlama yada çökme durumlarında vücudunuza gelebilecek parçaların etkisini azaltacaktır.
1️⃣Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
2️⃣Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN
3️⃣Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
Depreme iş yerinde, okulda ya da sınıfta yakalandıysanız eğer sağlam sıra, masa altlarına veya yanına çömelerek; koridorda gerçekleştiyse duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketine başvurarak baş ve boyun bölgelerinizi korumalısınız.
Deprem Esnasında Neler Yapmalıyız ?
✅Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.
✅Balkona çıkılmamalıdır.
✅Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
✅Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
✅Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
✅Tekerlekli sandalye kullanıyorsak tekerleklerini hemen kilitlenerek baş ve boyun korunmalıdır.
✅ İş aletlerinin bulunduğu mutfak, imalathane, laboratuvar gibi yerlerde; ocak, fırın ve gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzak olacak yerlere geçilmeli.
✅Elektrik, gaz ve su vanaları sarsıntı geçtikten sonra kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
✅Gereken diğer güvenlik önlemleri alınarak ihtiyaç duyulan eşya ve malzemeler alındıktan sonra bina daha önce tespit edilen yoldan hemen terk edilip toplanma alanına gidilmelidir.
✅Deprem anında asansörü kesinlikle kullanmamalıyız, asansörde yakalandıysak kat çıkış butonuna basarak asansörü terk etmeliyiz.
✅ Deprem sırasında araba kullanıyorsanız ve bulunduğunuz yer güvenliyse yolu kapatmadan sağa yanaşıp arabanızı durdurun.
Evlerde en sık evcil hayvan olarak kedi ve köpeklerle karşılaşılmaktadır. Kedi ve köpekler genellikle içgüdüsel olarak böyle durumlarda cenin pozisyonuna geçerler. Geçseler de geçmeseler de yanınızdan ayırmamanız çok önemlidir.
Yaşam Üçgeni Nedir başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya blogda yer almasını istediğiniz konuları belirtmek için aşağıda bulunan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
🔵 Baş Ağrısı Nedir ve Nasıl Geçer başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.
Dilerseniz buradabilgi.com‘u İnstagram hesabından da takip edebilirsiniz.