Bu yazımda sizlere kardeş kıskançlığı ile başa çıkmanın yolları konusundan bahsedeceğim.
Aileye yeni bir bebeğin katılmasıyla birlikte çocuklarda görülen kıskançlık duygusunun son derece doğal olmasına rağmen, iyi yönetilememesi halinde çocuğun gelişiminde büyük sorunlara neden olabilir.
Uzmanlara göre çocuklarda görülen kıskançlık duygusunun oluşmasının en büyük nedeni anne sevgisini kaybetme korkusudur. Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuğa karşı anne – babanın ve bakım veren kişilerin davranışları ve kıskançlığı nasıl yönettiği çocuğun gelişimi için çok önemlidir.
Eğer çocuğunuz, 2 yaşından küçük veya 7 yaşından büyük ise kardeş kıskançlığı çok fazla ön plana çıkmaz. 2 yaş, sezgisel olarak kıskançlık duygusunu hissetmek için çok erken bir yaştır. 7 yaşından sonra da çocuk artık soyut kavramları anlamlandırmaya başladığı için mantık yürütmede ve sebep-sonuç ilişkilerini değerlendirmede daha iyidir.
2 ile 6 yaş arası dönemde ise kardeş kıskançlığının son derece yoğun bir şekilde yaşandığı görülmektedir. Bu yaş aralığında daha çok sezgileri ve duygularıyla hareket eden çocuğun, eve yeni gelen bir “kardeşi” algılaması ve hissettiği duyguları yorumlaması oldukça zordur. Sezgileri ile bu “rakibi” fark eder ardından davranışları da bunun dışa vurumu olarak ortaya çıkar.
Kıskançlık duygusunu tanıyan çocuk, kardeşinin ondan daha çok sevildiğini ve önceden ona ait olan her şeyi paylaşmak zorunda olacağını düşünebilir. Kardeşler arası oluşacak kıskançlık duygusu için anne ve baba olarak göstereceğiniz birtakım davranışlar sayesinde çocuğunuzun duygularını yönetmesini ve kardeş bağının kurulmasını kolaylaştırabilir.
Kardeş Kıskançlığı ile Başa Çıkmanın Yolları
Kardeş kıskançlığının çözümü için izleyebileceğiniz bazı yollar aşağıda bahsettiğimiz şekildedir:
🌸 Kelimelerinizi Çok Dikkatli Seçmelisiniz
Bütün dikkatinizi ve önceliğinizi büyük çocuğunuzun üzerinden çekip küçük kardeşine yönelttiğinizi düşünmemesi için çaba gösterin. Ona, küçük kardeşinin bütün vaktinizi aldığını düşünmesine neden olabilecek, “Sana yardım edemeyeceğim, kardeşinin karnını doyuruyorum.” ya da “Parka gidemiyoruz çünkü kardeşinin uyku vakti geldi” gibi sözler söylemek yerine “Öğle yemeğini yedikten sonra parka gidebiliriz” ya da “Beş dakika içinde yardımcı olacağım sana.” gibi sözler söyleyebilirsiniz.
🌸 Eşinizle Aranızda Yaptığınız Konuşmalara Dikkat Edin
Çocuklarınızın yanında eşinizle yaptığınız konuşmalara veya aranızda geçen en ufak tartışmaya çok dikkat edin. Sesinizi yükseltmemeye özen gösterin konuşarak anlaşılabileceğini onlara hissettirin. Eşinize duyduğunuz sevgiyi çocuklarınızın gözü önünde gösterin. Bu sayede ailedeki herkes kendini daha mutlu ve güvende hissedecektir. Bugün gösterdiğiniz sevgi, çocuğunuza kardeşi arasındaki ilişkinin şekillenmesine hatta ilerde bir yetişkin olduğunda kendi ailesine de nasıl davranması gerektiğini öğretecektir.
🌸 Karşılaştırma Yapmayın
Çocuklarınız, sizin hem söylediklerinize hem de beden dilinize dikkat eder. İlk önce hangi kardeşin konuşmaya veya yürümeye başladığını ya da hangisinin yemek yeme konusunda daha iyi olduğu gibi konularda kardeşler arasında karşılaştırma yapmaktan kaçının. Yapılan bu karşılaştırmalar, çocuklar arası kıskançlık duygularının artmasına ve kardeşler arası bağın zayıflamasına neden olabilir. Karşılaştırmak yerine, her bir çocuğun ilklerini diğer kardeşle karşılaştırma yapmadan belirtin.
🌸 Çatışmanın Kaynağını Bulun
Tüm ailelerde görülen kardeş çatışmalarının arkasında yatan nedenin ne olduğunu anlamaya çalışın. Sizinle daha fazla zaman geçirmek ya da dikkatinizi çekmek için mi yarışıyorlar ? Yoruldukları zaman veya sıkıldıkları zaman daha mı çok çatışırlar ? Anlaşmazlıklarını açıklayabilecek bir davranış şekli gördüğünüz zaman bunu çözmeye çalışın. Örneğin, çocuklarınızın her biriyle ayrı ayrı zaman geçirerek çocuğunuzun kardeşi ile geçireceği zamanlarda ona zarar vermeyecek yollar bulmasına yardım edebilirsiniz.
🌸 Mutlaka Ailece Vakit Geçirin
Ailece beraber eğlenmeniz çatışma olasılığını düşürür. Çocuklarınızın yaşına uygun olacak aile aktiviteleri yapabilir, açık hava da yürüyüşe çıkabilir, bisiklet sürebilir veya keyifli bir çizgi film seyretmeyi tercih edebilirsiniz.
🌸 Tarafsızlığınızı Gösterin
Çatışma yaşayan çocuklarınızın her birini teker teker dinleyin. Çocuklarınızı adil bir şekilde dinlemeniz, her birinin düşüncelerine saygı duyduğunuzu ve her iki tarafı da dinlemek istediğinizi ifade etmenizi sağlar. Bu da çocuklarınızda haksızlığa uğramış veya diğer kardeşin daha çok önemsendiğini düşünmesinin önüne geçmesini sağlar.
🌸 Ebeveyn Sorumluluğu Yüklemeyin
Büyük olan çocuğunuzun kardeşiyle kısa bir süre ilgilenmesini isteyebilirsiniz. Fakat kardeşi ile ilgilenebilecek bir yaşta olsa bile ondan kardeşine disiplin vermesini ya da farklı bir ebeveyn sorumluluğunu yerine getirmesini beklememelisiniz.
🌸 Ortak Vakit Geçirmelerini Teşvik Edin
Ortak vakit geçirmelerini veya birlikte bir iş yapmalarını teşvik ederek beraber vakit geçirmelerini sağlayın. Zamana karşı yarışarak “oyuncakları toplamak” gibi ortak yapabilecekleri bir aktivite belirleyin. Bu küçük heyecanları beraber yaşamalarını sağlayın. Kimin daha başarılı bir şekilde görevini bitirdiğine odaklanmadan her birine ayrı ayrı teşekkür edin.
Kardeş Kıskançlığı ile Başa Çıkmanın Yolları başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya blogda yer almasını istediğiniz konuları belirtmek için aşağıda bulunan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
🔵 Çocuklarda Tuvalet Alışkanlığı Ne Zaman ve Nasıl Kazandırılır ? başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.
Dilerseniz buradabilgi.com‘u İnstagram hesabından da takip edebilirsiniz.