İçindekiler ✓
Kepek, hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilen, beyaz ve gri renkli cilt pullarının saç derisinde ya da saçın üzerinde görünmesine neden olan, yaygın bir cilt problemidir. Kepek, saçta görülen basit bir problem gibi görünse de kişinin öz güvenini oldukça etkileyen bir sorundur. Kişinin saçına yaptığı temizlikle alakalı olmasa bile, kişinin saçlarının kirli veya bakımsız görünmesine neden olur. Ayrıca kaşıntı yapan kepekler kişilere rahatsızlık vermektedir. Aslında kepek herhangi bir tıbbi soruna neden olmasa bile psikolojik sorunlara yol açabileceği söylenebilir.
Kepek Çeşitleri
İki tane kepek çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kuru ve yağlı kepeklerdir.
Kuru kepek: Saçtan omuzlara düşen küçük, ince beyaz pul şeklinde kepeklerdir.
Yağlı kepek: Saça ve saç derisine yapışan, daha geniş ve kalın, sarımtırak pul şeklinde kepeklerdir.
Her iki kepek çeşidi de saç derisinde rahatsızlığa ve kaşıntıya yol açar.
Saçta Kepek Neden Olur ?
❗❕Saçların düzenli ve güzel bir şekilde yıkanmaması.
❗❕Saçların az taranıyor olması.
❗❕Sağlıksız beslenme ve vitamin eksikliği
❗❕Sedef ve egzama gibi bazı cilt rahatsızlıkları
❗❕Saç derinizde Seboreik Dermatit adında egzama türünün meydana gelmesi
❗❕Saç derisinde mantar ve bakteri oluşumu
❗❕B vitamini, çinko ve bazı yağ türlerinin eksikliği
❗❕Sık sık jöle, saç spreyi, köpük gibi saç bakım ürünlerinin kullanılması
❗❕Soğuk ve kuru havaya maruz kalmak
❗❕Şampuan uygulandıktan sonra saçın yeteri kadar durulanmaması
❗❕Mevsim geçişleri
❗❕Şampuan değişiklikleri
❗❕Az ya da çok sık yıkanan saçlar
❗❕Kullanılan kalitesiz saç boyaları
❗❕Nemsiz ortamlar, soğuk ya da çok sıcak ortamlar
❗❕Ergenlik, stres, menopoz gibi hormonal sorunlar
Saçta Kepeği Önlemenin Yolları
✅Saçlarınızı düzenli bir şekilde yıkamaya özen gösterin.
✅Saç spreyi ve saç jölesi kullanmamaya özen gösterin.
✅Yüksek ısıdan uzak durmayaçalışın.
✅Güneşte daha çok zaman geçirin çünkü güneş ışığı kepeğin önlenmesini sağlar.
✅Stresi ve endişeyi azaltmaya özen gösterin.
✅B vitamini ve çinko destekli beslenmeye özen gösterin.
✅Saçlarınızı her gün taramaya ya da fırçalamaya özen gösterin.
✅Bakım yağı kullanmaya özen gösterin.
✅Paraben içeren ürünlerden uzak durun.
✅Saçlarınızı her zaman toplu tutmayın arada bir açarak hava almasını sağlayın.
Kepek Tedavisi Nasıl Yapılmalı ?
Kepek tedavisi, kepek önleyici şampuanlar ile sağlanmaktadır. Bu şampuanlar kullanılmadan önce kullanım talimatı dikkatlice mutlaka okunmalıdır. Çinko pirit, salisilik asit, selenium sülfit, ketokonazol, kömür katranı, vb. içeren şampuanlar genellikle kepeğe iyi gelir.
Şampuanı uyguladıktan sonra en az 5 dakika saçta bekletmeye dikkat edin. İçinde bulunan maddelerin etkisini daha hızlı göstermesi açısından bu önemli bir noktadır. Şampuanların kepeği geçirip geçirmediğini görmek için en az 1 ay kullanılması gerekmektedir. Kepek yok olduğunda şampuanın kullanılma sıklığı azaltılabilir fakat kullanımı tamamen bırakıldığında kepek geri dönebilir.
Kepek şampuanları içerdikleri ilaçlara göre sınıflandırılır:
🔆 Pyrithione çinko şampuanları
Bu şampuanlar antibakteriyel ve antifungal ajan çinko pirition içerir. Bu tür şampuanlar saç derisinde yer alan kepek ve seboreik dermatite neden olabilen mantarların azaltılmasında kullanılmaktadır.
🔆 Tar bazlı şampuanlar
Kömür katranı kepek, seboreik dermatit ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur. Kafa derinizdeki cilt hücrelerin hızla yok olmasını ve pul dökülmesini yavaşlatır. Saç renginiz açık bir tondaysa bu tip şampuan renk bozulmasına neden olabilir.
🔆 Salisilik asit içeren şampuanlar
Bu tür şampuanlarla saçlarınızı yıkadığınız zaman kafa derinizi kurutabilir ve daha fazla dökülmeye neden olabilir. Şampuan kullanımından sonra saç kremi kullanarak kurumayı önleyebilirsiniz.
🔆 Selenyum sülfür şampuanları
Bu tür şampuanlar, cilt hücrelerinizin ölümünü yavaşlatarak malassezianın azalmasını da sağlar. Sarı, gri ya da boyanmış saçların renklerini soldurma ihtimali olduğu için bunları sadece belirtildiği gibi kullandığınızdan emin olun ve şampuanladıktan sonra güzelce durulayın.
🔆 Ketokonazol şampuanları
Ketokonazol, kullanılan diğer şampuanlar başarısız olduğu zaman işe yarayabilecek geniş spektrumlu bir antifungal ajandır. Reçeteli ya da reçetesiz olarak kullanıma sahiptir.
🔆 Çay ağacı yağı
Avustralya’da yetişen Melaleuca alternifolia bitkisinden elde edilir, çoğu şampuan artık bu maddeyi içermektedir. Uzunca süre antifungal, antibiyotik ve antiseptik olarak kullanılmıştır. Fakat bazı insanlarda alerjik etki gösterebilir. Kullanımına başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışmanızda fayda vardır.
Kepeği kontrol altına alana kadar gün aşırı bu şampuanlardan birini kullanmayı denemelisiniz. Haftada iki üç kez kullanıldığı zaman kepek kesilecektir. Kullandığınız şampuan bir süre sonra etkinliğini yitirmeye başlarsa eğer farklı kepek şampuanları arasında geçiş yapmalısınız.
Bebeklerde Kepek Nasıl Geçer ?
Bebekle de kafa derisinde görülen sarı renkli parçalara konak denir. Bu durum genellikle geçicidir ve zararsızdır. İki ay içerisinde kendiliğinden yok olmaktadır. Herhangi bir kimyasal madde içeren ürünün kullanılması önerilmemektedir. Bebek masaj yağı veya karbonat-zeytinyağı karışımı gibi doğal ürünler ile konak olan bölgeye masaj yapıp birkaç saat beklettikten sonra yıkanınca konaklar yok olacaktır.
Kepek Sorunu İçin Uygulanacak Doğal Yöntemler
Hindistan Cevizi Yağı Maskesi
Malzemeler:
✔1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
✔Yarım limon suyu
Uygulanışı:
Küçük bir kasenin içerisine Hindistan cevizi yağı ve limon suyunu karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı saç derinize masaj yaparak uygulayın. Yarım saat veya 1 saat beklettikten sonra ılık su ile durulayın.
Aspirin Maskesi
Malzemeler:
✔2 adet aspirin
✔Şampuan
Uygulanışı:
2 adet aspirini toz haline getirin ardından günlük kullandığınız şampuan ile karıştırın. Karışımı saç diplerinize iyice yedirin 2 veya 3 dakika beklettikten sonra saçınızı bol su ile durulayın.
Elma Sirkesi Maskesi
Malzemeler:
✔2 çay bardağı su
✔1 çay bardağı elma sirkesi
Uygulanışı:
Elma sirkesi ve suyu boş sprey kutusunda güzelce karıştırın. Daha sonra bu karışımı saç diplerinize sıkarak uygulayın. 15-20 dakika beklettikten sonra güzelce durulayın.
Aleo Vera Maskesi
Malzemeler:
✔1 kahve fincanı aloe vara
Uygulanışı:
Saçlarınızı şampuanlamadan önce ilk olarak alove vera ile masaj yaparsanız eğer saçınızın kaşınmasından kurtulabilirsiniz.
Yumurta Maskesi
Malzemeler:
✔2 adet yumurta sarısı
✔1 tatlı kaşığı bal
✔1 yemek kaşığı zeytinyağı
Uygulanışı:
Yumurta sarısı, bal ve zeytinyağını büyük bir kasenin içerisinde karıştırın. Saçlarınıza masaj yaparak uygulayın 15-20 dakika beklettikten sonra şampuan ile güzelce durulayın. Bu karışımı her hafta uygulayabilirsiniz.
Saçta Kepek Neden Olur ? Kepek Nasıl Geçer ? Kepek İçin Doğal Yöntemler başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya blogda yer almasını istediğiniz konuları belirtmek için aşağıda bulunan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
🔵 Milia Nedir ? Milia Neden Olur ? Evde Uygulanacak Milia Tedavisi başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.
Dilerseniz buradabilgi.com‘u İnstagram hesabından da takip edebilirsiniz.